ברחוב אמריקה השקט בשכונת סן-ז'יל (Saint-Gilles) בבריסל, ניצב בית מיוחד במינו שמושך אליו מבקרים מכל רחבי העולם. זהו מוזיאון ויקטור הורטה. המוזיאון שוכן בביתו ובסטודיו המקוריים של האדריכל הנודע שנחשב לאבי סגנון האר-נובו האירופאי.
הורטה תכנן ובנה את הבית בשנים 1898-1901 כמעבדה אדריכלית חיה, שבה יכול היה ליישם את רעיונותיו החדשניים והמהפכניים. כיום, הבית המשומר להפליא מהווה דוגמה יוצאת דופן לסגנון האר-נובו בשיאו, ומוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו משנת 2000.

מוזיאון ויקטור הורטה – חלל פנימי שזורם כמו נהר
מה שהופך את המוזיאון למרתק במיוחד היא העובדה שזהו לא רק מקום להצגת יצירותיו של הורטה, אלא יצירת אמנות שלמה ומקיפה בפני עצמה.
מיד עם הכניסה, העיצוב המרהיב בכל פינה יעטוף אתכם בתחושה חמימה – רצפות פסיפס מורכבות, מעקות ברזל מעוקלים בעדינות, עמודי תמיכה מעוצבים כגבעולי צמחים, חלונות ויטראז' מרהיבים וקירות מצופים בטפטים מוזהבים.
הורטה תכנן את הבית סביב חלל מרכזי פתוח עם גג זכוכית, המאפשר לאור הטבעי לחדור לכל קומות הבית. מדרגות הברזל המפורסמות, המתפתלות כלפי מעלה כמו צמח מטפס, מהוות את אחת הדוגמאות המובהקות ביותר לפילוסופיה העיצובית שלו – שילוב מושלם בין פונקציונליות, חומרים חדשניים וצורות אורגניות השאובות מהטבע.
אמן נוסף שהוביל את זרם האר-נובו היה כמובן אלפונס מוכה הצ'כי שיצירותיו המקסימות מקשטות מגוון מבנים ובניינים ציבוריים בפראג, כולל הבניין המוניציפלי של פראג.
כשמדברים על אר-נובו אי אפשר גם לשכוח את תנועת היוגנדשטיל שפעלה בווינה ותרמה גם היא להתפתחות זרם האמנות הכל כך יפה הזה.
החזון שנגנז והצלת המורשת
אנקדוטה מרתקת מתולדות המוזיאון קשורה להצלתו מהריסה. בשנות ה-60 של המאה הקודמת, לאחר מות הורטה וכאשר האר-נובו כבר לא היה באופנה, הבית נמכר ועמד בפני סכנת הריסה כחלק מתכנית פיתוח עירונית.
ז'אן דלווה, אספן אמנות בלגי וחובב הורטה, נחרד מהאפשרות שיצירת המופת תיהרס. בתוך לילה אחד, הוא ארגן קבוצת ידידים שהתגנבה לבית והסירה בחשאי כמה מהמעקות המפורסמים ואלמנטים דקורטיביים, כדי להציל לפחות חלק מהעיצוב הייחודי. הסיפור הגיע לעיתונות וגרם לסערה ציבורית, שבסופו של דבר הובילה לרכישת הבית על ידי המדינה ב-1969 והסבתו למוזיאון.
הפריטים "החטופים" הוחזרו, והשיפוץ המדוקדק החזיר את הבית לתפארתו המקורית. כיום, כשמבקרים במוזיאון, קשה להאמין שכל הפאר הזה כמעט נעלם לנצח.
"האדריכלות היא האמנות של עיצוב חלל על פי עקרונות אסתטיים מסוימים."
ויקטור הורטה
מוזיאון ויקטור הורטה – מסע בין כל רבדי היצירה
הביקור במוזיאון מתפרש על פני ארבע קומות, כאשר כל קומה מציגה היבט אחר של עבודתו ואישיותו של הורטה. בקומת הכניסה נמצאים חדרי המגורים המפוארים, כולל הסלון וחדר האוכל עם רהיטים מקוריים שעוצבו על ידי הורטה עצמו.
בקומה השנייה נמצאים חדרי השינה וחדרי האמבטיה, המדגימים כיצד הורטה יישם את תפיסת העיצוב שלו גם במרחבים האינטימיים ביותר. הקומה השלישית מציגה את הסטודיו שבו עבד הורטה, כולל שרטוטים מקוריים ומודלים של בניינים אחרים שתכנן. ואילו במרתף ניתן לראות את המטבח המקורי ואת חדרי השירות, המספקים הצצה לחיי היומיום בבית בורגני בתחילת המאה ה-20.
התצוגה עשירה באובייקטים אישיים, רהיטים, כלי שולחן, טקסטיל וחפצי אמנות שהיו שייכים למשפחת הורטה, ומשלימים את החוויה האימרסיבית של ביקור בבית פעיל ולא רק במוזיאון סטטי. שילוב מושלם של מידע היסטורי, אסתטיקה ותחושת נוכחות אמיתית של האדריכל הופך את הביקור לחוויה בלתי נשכחת.

אירועים וסיורים מיוחדים במוזיאון ויקטור הורטה
המוזיאון מציע מגוון פעילויות המעשירות את חוויית הביקור. סיורים מודרכים בשפות שונות חושפים פרטים נסתרים ואנקדוטות על הבית ויושביו. פעם בחודש מתקיימים "ימי ראשון מוזיקליים" – קונצרטים קאמריים בסלון המקורי, עם אקוסטיקה מושלמת שהורטה תכנן במיוחד עבור אירועים מוזיקליים. בחודשי הקיץ, המוזיאון מארח סדנאות לילדים ולמשפחות, המתמקדות באמנות האר-נובו ומאפשרות לצעירים ליצור בהשראת הסגנון המפותל והאורגני.
הצטרפו לסיור אר-נובו מרתק של כ-3 שעות ברחבי בריסל >>
אירוע ייחודי במיוחד הוא "לילה במוזיאון הורטה" המתקיים פעמיים בשנה, ובו המוזיאון פתוח עד שעות הלילה המאוחרות, עם תאורה מיוחדת המדגישה את משחקי האור והצללים שהורטה יצר. אירוע זה הפך לפופולרי במיוחד בקרב צלמים וחובבי אדריכלות.
מוזיאון ויקטור הורטה בתרבות הפופולרית: מקור השראה מתמשך
השפעתו של ויקטור הורטה והמוזיאון שלו ניכרת גם בתרבות הפופולרית העכשווית. סצנות מהסרט "האישה בזהב" (2015) עם הלן מירן צולמו במוזיאון, שהדמיה שלו שימשה כארמון אוסטרי מתקופת התור הזהב. מעצבי התפאורה של סדרת הטלוויזיה "המירוץ למיליון" צילמו במוזיאון כמחקר ויזואלי לעיצוב תחנת מירוץ בהשראת האר-נובו.
בעולם האופנה, המעצב הבלגי דריס ון נוטן שילב הדפסים בהשראת מעקות הברזל של הורטה בקולקציית 2018 שלו, ומותג התכשיטים "Maison Horta" יוצר תכשיטים מודרניים בהשראת הקווים המעוגלים האייקוניים של האדריכל.
סדרת הקומיקס הבלגית "הרפתקאות טינטין" מאת הרז'ה כוללת מספר בניינים המשקפים את סגנון הורטה, והמוזיאון עצמו הופיע בגיליון מיוחד של ספרי הקומיקס "ערי אירופה".
להתמצא בסביבה: שכונת סן-ז'יל והאר-נובו
מוזיאון הורטה ממוקם בשכונת סן-ז'יל, אחת השכונות האופנתיות והאמנותיות ביותר בבריסל. הביקור במוזיאון יכול להיות חלק ממסע ארכיטקטוני רחב יותר בעקבות האר-נובו בעיר. במרחק הליכה קצר נמצאים בניינים נוספים בסגנון דומה, כולל מלון סולבאי (Hôtel Solvay) המרהיב, אף הוא מעשה ידיו של הורטה. המוזיאון מציע מפה של "מסלול הורטה" המאפשרת למבקרים לגלות עוד מיצירותיו המפוזרות ברחבי העיר.
בסביבת המוזיאון נמצאים גם בתי קפה קטנים ומסעדות איכותיות, חנויות וינטג' וגלריות אמנות עכשווית. שוק פארויס (Parvis de Saint-Gilles) הסמוך מציע אוכל וסחורות מקומיות, ומאפשר הצצה אמיתית לחיים בשכונה הרב-תרבותית והתוססת.
סיכום: צעידה בתוך חלום אדריכלי
ביקור במוזיאון ויקטור הורטה הוא כמו כניסה לתוך יצירת אמנות תלת-ממדית, שבה כל פרט, מהמעקה המתפתל ועד לידית הדלת, תוכנן בקפידה כחלק מחזון כולל.
זהו מקום שבו האדריכלות מתעוררת לחיים, נושמת ומזמינה את המבקר להשתאות מול היופי והחדשנות שנולדו לפני למעלה ממאה שנה, אך נשארו רעננים ומרגשים עד היום. במוזיאון ויקטור הורטה, תוכלו לחוות במלואם את העקרונות האסתטיים הייחודיים שהפכו אותו לאחד האדריכלים המשפיעים ביותר בהיסטוריה המודרנית.
אם הביקור במוזיאון הורטה הותיר בכם טעם של עוד, אתם מוזמנים לבקר בבניין אנגליה הישנה שגם הוא יגרום לכם להתרגש מהעיצוב המופלא. תוכלו ליהנות גם מסיור של כ-3 שעות שעובר בנקודות שונות בבריסל ועוסק בזרם האר-נובו.